perjantai 12. elokuuta 2016

Varusmies sijoittajana


Varusmiespalveluksen suorittaminen on kipeää aikaa sijoittajille. Kassavirtaa ei juuri ole, kun päiväraha on vain murto-osa normaalista tuntipalkasta. Kuinka on sijoittamisesta innostuneella varusmiehellä varaa karruttaa säästöjään ja sijoituksiaan tällaisilla tuloilla? Pysähtyykö salkun kasvu jopa vuoden ajaksi?

Varusmies on sidottuna viikot, joten mahdollisuus sivubisneksen tai työn tekemiseen varusmiespalveluksen ohessa rajoittuu viikonloppuihin. En kuitenkaan usko kovin monen varusmiehen energian riittävän tähän, sen sijaan viikonloppu ja muut lomat vietetään palautuessa tavalla tai toisella.

Armeijan sitovasta olemuksesta voi kuitenkin löytää myös sijoittajalle edullisia puolia. Armeijan maailmassa on nimittäin sijoituskohteita, joiden arvo nousee ajoittain hyvinkin korkeaksi. Viikonloppuisin ja lomilla esimerkiksi karkki, muu syötävä, tupakka ja nuuska ovat arvoltaan samoissa lukemissa kuin kaupoissa, mutta esimerkiksi pitkän leirin loppupuolella näiden kurssi on sellaisessa kuplassa, että ainoa järkevä vaihtoehto on myydä. Leirillä ollessa kun ainoa tapa näitä asioita hankkia on palvelustovereilta.

Taskurahoillahan tällaisessa bisneksessä pelataan, mutta se saattaa helpottaa sijoittajan tarvetta sijoittaa. Myyntivoitot voi sitten sijoittaa ihan oikeisiin sijoituskohteisiin, kuten osakkeisiin, rahastoihin ja niin edelleen.

Jos malttaa olla oikein säästeliäs, voi päivärahat saada säästettyä sen sijaan, että ostaisi niillä sotilaskodista munkkia ja kahvia tai mielin määrin karkkia sekä muita herkkuja kasarmin ja leirin elämää piristämään. Jos tässä onnistuu, eikä matkoihin tai lomien kuluihinkaan saa uppoamaan penniäkään, jää kuukaudessa päivärahoista käteen noin 150e (ensimmäisen 165 päivän aikana). Se olisi jo ihan kohtalainen summa säästää esimerkiksi Nordnetin kautta.

Myös säästöistä ja vanhojen sijoitusten kassavirroista sijoittamista voi harrastaa. Valitettavasti kuitenkin säästöt ehtyvät, eikä niitä voi sijoittaa loputtomasti. Myös sijoituksista syntyvä kassavirta ei ainakaan minulla vielä 8kk sijoittamisen jälkeen päätä huimaa, vaikka esimerkiksi Korkeatuottoinen.fi sitä minulle vähän tuottaakin.

Varusmiessijoittajan elämä on siis haasteellista. Mahdollisuuksia pieneen sijoitustoimintaan silti löytyy. Itse tässä tilanteessa ollessa olen alkanut hyväksyä sen faktan, että salkkuni saa kasvaa nyt luonnollista omaa kasvuaan ilman suurempia lisäpanostuksia. Katsotaan josko sitten armeijan loppuessa olisi taas sen massakauden aika.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti