perjantai 24. helmikuuta 2017

Kuinka aloittaa sijoittaminen?


Reilu vuosi sitten minua alkoi kiinnostamaan sijoittaminen. Halusin laittaa pennini johonkin poikimaan, mutta en oikein tiennyt minne. Varmasti nytkin on moni samanlaisessa tilanteessa. Ajattelin kirjoittaa nyt postauksen liittyen juuri tähän aiheeseen, kuinka aloittaa sijoittaminen? Lähestyn asiaa oman sijoittamisen aloittamiseen liittyvän kokemuksen kautta, eli sijoittamiseen käytetyt summat ja niihin liittyvät riskit eivät ole kovin suuria.
Alla on erilaisia sijoituskohteita, joihin aloittelijan kannattaa ensiksi sijoittaa. Kohteet ovat sellaisia, joihin itse sijoitin noin ensimmäisen sijoitusvuoteni aikana. Teksti etenee jossain määrin kronologisesti, eli itse aloitin sijoittamisen ensiksi käsiteltävällä osuuskauppoihin sijoittamisella, ja viimeiseksi peliin ovat tulleet osakkeet. Teksti on täysin minun omaa mielipidettäni, enkä ota vastuuta sijoitustesi tuotoista tai tappioista.


Osuuskaupat

Itse aloitin sijoittamisen sijoittamalla osuuskauppoihin. Kaikkien suomalaisten tuntema S-Ryhmä, johon kuuluvat esimerkiksi Prisma, S-Market ja ABC, on jaettu osuuskauppoihin. Osuuskaupoihin voi hankkia asiakasomistajuuden maksamalla osuusmaksun, joka on useimmissa osuuskaupoissa 100e. Suurin osa osuuskaupoista maksaa osuusmaksulle vuosittain korkoa, joka on joissain kaupoissa jopa 20%. Kävelin siis paikalliseen S-Pankkiin ja ostin palasen muutamasta eri osuuskaupasta.

Asiakasomistajuuteen kuuluu tietenkin osuusmaksusta maksettavan koron lisäksi muitakin etuja. Asiakasomistajat esimerkiksi saavat tilin S-Pankkiin, alennuksia ja S-Ryhmän liikkeissä tehdyistä ostoksista kertyy bonusta.

Tätä sijoitusta en ole katunut, ja voin sitä suositella kaikille niin aloitteleville kuin kokeneillemmikin sijoittajille. Riskit ovat todella pienet, S-Ryhmä ei ole ihan heti matalaksi menossa. Lisäksi sijoituksen voi irtisanoa koska vain, ja koko sijoitetun rahan saa takaisin. Huonona puolena tässä on kuitenkin sijoitettavan summan maksimimäärän pienuus, sillä osuuskauppoja ei ole loputtomiin, ja osan osuuskaupoista maksama korko ei ole mielestäni sijoittamisen arvoinen. Lue lisää aiheesta kirjoittamastani blogitekstistä.


Rahastot

Yksinkertaistettuna rahastot ovat arvopapereita, jotka sisältävät muita arvopapereita, kuten osakkeita. Sen sijaan, että sijoittaja ostaisi itse montaa eri osaketta, ja maksaisi jokaisen hankkimisesta ja myymisestä omat kulut, voi hän ostaa rahastoa. Tällä tavoin hän saa yleensä hyvin hajautetusti montaa eri osaketta pienillä kuluilla. Siksi aloittelijan kannattaa aloittaa sijoittaminen rahastoilla osakkeiden sijaan.

Rahastoja on aktiivisia sekä passiivisia. Aktiivisessa rahastossa on salkunhoitaja, joka itse valitsee haluamansa osakkeet rahastoon. Tällöin salkunhoitajalle täytyy maksaa palkkaa, joka ilmenee rahaston suurempina kuluina. Passiiviset rahastot taas eivät vaadi ketään miettimään seuraavaksi ostettavia ja myytäviä osakkeita. Ne seuraavat esimerkiksi jotakin indeksiä, ja valitsevat osakkeet ja niiden määrät automaattisesti sen perusteella. Näin niiden kulut ovat pienemmät.

Aloittaessani sijoittamisen en lähtenyt etsimään mahdollisuutta sijoittaa rahastoihin kovin kaukaa, vaan tein ensimmäiset rahastosijoitukseni OP:n rahastoihin. Katuisin tätä päätöstä, ellen olisi tajunnut vaihtaa muualle ensimmäisen sijoituskerran jälkeen. Rahaa noihin upposi vain muutama vaivainen kymppi.

Syy siihen, miksi en enää sijoita OP:n rahastoihin: kulut. Kulut on sana, joka jokaisen sijoittajan on opittava tuntemaan, jos aikoo saada hyviä tuottoja pitkällä aikavälillä. Kuluja on monenlaisia. Saatat maksaa kuluja sijoittaessasi, vuosittaisia kuluja antaessasi sijoituksen olla (teki se sitten tuottoa tai tappoita) ja kuluja, joita maksat myydessäsi sijoituksesi. Vaikka itse valitsemani OP:n rahastot eivät olleetkaan ihan mahdottoman kulukkaita, ovat monet tavallisten pankkien tarjoamat sijoitusvaihtoehdot ihan täyttä ryöstöä.

Tämän vuoksi otin selvää paremmista rahastovaihtoehdoista, ja törmäsin Seligsoniin. Seligsonilla on runsaasti pienikuluisia rahastoja, joihin itsekin tartuin. Minimimerkintä on todella alhainen, joten alkuun pääsee pikkurahoilla ja ajallista hajauttamista on helppo tehdä pienilläkin summilla. Myös Nordnet tarjoaa hyviä rahastoja pienillä kuluilla. Joitakin rahastoja saa sen kautta myös ilman kaupankäyntikuluja. Nordnetin Superrahastot ovat täysin kuluttomia.


ETF-rahastot

ETF-rahasto on kuin rahasto, mutta sillä käydään kauppaa pörssissä. Sain tietää Nordnetilla olevasta mahdollisuudesta sijoittaa ETF-rahastoihin kaupankäyntikuluitta. Homma toimii niin, että valitset haluamasi ETF-rahastot ilmaisten ETF-rahastojen listalta, sekä niihin sijoitettavan summan, ja Nordnet sijoittaa automaattisesti näihin rahastoihin haluamasi summan kuukausittain. Itselläni on edelleen tämä ETF-kuukausisijoittaminen käynnissä. Nordnetin sivuilla sanotaan, että minimisumma on 50e, mutta jos Nordnet-tililläsi on alle 50e, ja tarpeeksi rahaa ostamaan valitsemaasi ETF-paperia, kauppa tapahtuu.


Vaihtoehtoisia sijoituskohteita

Sijoittamiseen ei aina tarvita pörssiä. Voit sijoittaa esimerkiksi vertaislainauspalveluiden kautta. Yksi esimerkki tähän on Fellow Finance, johon itsekin olen laittanut rahaa. Olen tyytyväinen. Palveluun laitetaan siis rahaa, joka sijoitetaan minimissään 25 euron erissä eri lainoihin. Lainaajat maksavat lainoistaan korkoa, joka maksetaan sijoittajille. Tämäkin on aloittelijalle helppo ratkaisu, jos haluaa perinteisten arvopaperien tilalle jotain muuta.

Yritysten lainoihin voi sijoittaa Fundu-palvelun kautta. Laitoin sinne jokusen sataa euroa noin vuosi sitten. Tähän mennessä kokemukset eivät kuitenkaan ole kovin hyviä. Yhtäkään lainaa ei ole maksettu ajallaan, osa niistä on nytkin kuukausia myöhässä. Jos yritykset ovat valmiita ottamaan lainaa korkealla korolla, eivät ne saa sitä muualta halvemmalla. Tähän on varmasti jokin syy, jonka kyllä huomaa takaisinmaksujen myöhästymisessä.

Sijoitin korkeatuottoinen.fi -palveluun vuoden alussa, mutta olen jo irtisanonut sijoitukseni. Palvelu siis lainaa rahaa yksityisille, ja maksaa lainauksesta saamaansa korkoa osinkotuottona sijoittajille. Sinänsä korkeatuottoisen toiminnassa ei ollut mitään moitittavaa, ja osingot rapisivat tilille kuukausittain, mutta viime vuonna tehdystä lainojen korkokattoa koskevasta lakialoitteesta johtuen päätin lunastaa sijoitukseni. Tämä sijoituskohde oli todellakin helpoin kaikista koskaan tekemistäni sijoituksistani, mutta päätin poistua kelkasta hyvissä ajoin.

Korkeatuottoisen tapaisia firmoja on olemassa jo vaikka kuinka monta, mutta kaikkia koskee pitkälti samat riskit. Vaikka en niitä välttämättä suosittelisikaan, voi olla, että jonkun sijoitustyyliin ne käyvät.


Osakkeet

Sijoittamista ei välttämättä kannata aloittaa osakkeiden ostamisella. Jotta osakkeiden ostamiseen menevät kulut olisivat kohtuullisia, pitää summien olla aloittelijalle ehkä turhan suuria. Osakkeiden arvo vaihtelee keskimäärin huomattavasti rahastojen arvoa nopeammin, eikä aloittelijalla ole välttämättä kokemusta hallita tällaisia sijoituksia.

Jos kuitenkin olet jo hieman kokeneempi sijoittaja tai aloittelija, joka tahtoo mennä ns. suoraan asiaan, suosittelen kaupankäyntiin Nordnetia. Kaupankäyntikulut ovat kohtalaiset ja käyttö on helppoa. Itse olen tutustunut myös Degiroon, joka pistää hinnoissa vielä paremmaksi. Se ei kuitenkaan ole vielä saavuttanut Nordnetin kaltaista luotetun toimijan asemaa. Suomalaisia osakkeita ei Degirolla kannata ollenkaan ostaa, sillä se on lain harmaalla alueella (ks. suomalaisten osakkeiden omistaminen hallintarekisterin kautta Suomessa).


Yhteenveto

Aloittelevan sijoittajan ei siis tarvitse ollenkaan käydä kauppaa pörssissä. Ensiksi voi hakea vähän tuntumaa ns. pehmeämmillä sijoituskohteilla, kuten Osuuskaupat. Sitten kun tuntuu siltä, että haluaa käydä ostamassa jotain vähän "todellisempaa" arvopaperia, kannattaa aloittelijan siirtyä rahastoihin ja ETF-rahastoihin. Osakkeiden ostot on sitten taas askel pidemmälle, ja niiden kannattaa antaa odottaa sen aikaa, että pääsee vähän sijoituksen makuun. Sijoittamista odottavat rahat tai esimerkiksi puskurirahasto kannattaa laittaa lojumaan Bank Norwegian -tilille, koska siltä saa tällä hetkellä järkevää korkoa,

2 kommenttia:

  1. Nordnetin ETF:istä menee kyllä joku kulu tai hallinnointipalkkio, muistaakseni reilun prosentin luokkaa...? Nuoren miehen kannattaakin ottaa vähän riskiä sijoituksissaan, ainakin osalla niistä.

    VastaaPoista
  2. Mielestäni aloittelijalle paras ratkaisu on juurikin indeksirahastot eli mainitsemasi nordnetin superrahastot. On kumminkin hyvä huomata, että indeksirahastoissa arvo heittelee joten niihin ei voi tehdä turvallista sijoitusta alle 3 vuoden tähtäimellä, suositeltavaa yleensä on kumminkin vieläkin pidempi aika. Muuten rahastot eivät ole hyvä vaihtoehto edes aloittelijalle, koska suurin osa rahastoista häviää markkinan keskiarvolle ja suuriosa tekee jopa tappiota.

    VastaaPoista