keskiviikko 15. elokuuta 2018

Ilmaista lainaa ja sijoittaminen autopilotilla


Edellisestä postauksesta alkaa olla jo aika kauan aikaa. Osittain siitä voi syyttää viime vuoden syksyllä alkaneita opiskeluja, mutta tosiasiassa kirjoittamiseen olisi ollut siitäkin huolimatta aikaa. Kerrottavaa taas ei ole hirveästi ollut, sillä olen saanut tavoitteideni mukaisesti sijoittamiseni toimimaan pitkälti automaattisesti. Ajattelin kuitenkin koota hieman tapahtumia viimeisen vuoden (tai kahden) ajalta.
Kirjoitin vuonna 2016 opintolainauudistuksesta, ja kerroin pääseväni kokeilemaan ensimmäisten joukossa jännittävää opiskelijaelämää pienemmällä opintotuella. Kirjoitin samaisessa tekstissä myös muuttuneesta opintolainasta.

Nyt olen sitten vuoden korkeakoulussa opiskelleena tosissaan päässyt kokeilemaan elämistä pienemmillä tuilla sekä nostamaan tätä todella matalakorkoista lainaa, jota ei kokonaan edes tarvitse maksaa takaisin, eli opintolainaa. Vielä reilu pari vuotta sitten minusta tuntui, että opintolainan ottaminen on melkein pakollista. Siinä määrin olin oikeassa, että olen kaikki tähän mennessä saamani opintolainat nostanut. Pakollisuus ei kuitenkaan tule siitä, että en olisi muuten pärjännyt vaan siitä, että kun noin halpaa sijoituslainaa tarjotaan, niin pakkohan se on ottaa.

Olen opintolainani kanssa tehnyt näin: kun laina automaattisesti nostetaan pankkitililleni, siirrän sen sieltä Bank Norwegianin säästötilille. Siellä se tuottaa automaattisesti enemmän, mitä korkoihin ja kuluihin menee, joten plussalla ollaan. Bank Norwegianissa on minulla jonkun verran puskuria, enkä niitä halua kerralla mihinkään nyt sijoittaa. Otan sieltä kuitenkin silloin tällöin rahaa, kun muilla tileillä oleva raha ei riitä sijoituksiini. En tiedä pitäisikö laittaa enemmän rahaa sijoituksiin, sillä pankkitalletusten osuus tuppaa olemaan ehkä vähän liian suuri.

Opiskelijana ollessani olen pärjännyt taloudellisesti ihan hyvin. Listaan alla muutamia siihen vaikuttaneita seikkoja:
1. Kuluni ovat pienet: asun halvassa vuokra-asunnossa, enkä törsää rahaa ylimääräiseen. Ruokabudjettikin pysyy kurissa, sillä koululla syöminen on edullista eikä illallakaan tule käytyä viiden tähden ravintoloissa.
2. Säästöt ja sijoitukset: Tähän asti en ole joutunut säästöistäni tai sijoituksistani syömään, mutta tarvittaessa pystyn elämään säästöilläni kohtuullisen pitkänkin aikaa. Tämä ei tietenkään ole missään nimessä tavoiteltua, sillä pyrin jatkuvasti kasvattamaan varallisuuttani, en toisin päin.
3. Muut tulot: Olen parin viimeisen vuoden aikana onnistunut luomaan itselleni sijoittamisesta tulevan pienen kassavirran lisäksi muutakin passiivista tuloa. Näiden tulojen määrä on kuukaudessa kaksi- tai jopa kolmenumeroinen, mikä tuntuu opiskelijan elämässä. En mene tähän sen syvemmälle ainakaan tässä postauksessa, mutta sen voin sanoa, että tällä blogilla ei ole mitään tekemistä näiden tulojen kanssa.

Sijoitustoimintani on viime aikoina ollut pitkälti automaattista. Aikasemminkin aiheesta olen puhunut, ja samalla tiellä ollaan. Nordnetin kuukausisäästöön menee joka kuukausi vakiosumma. Painotus on tällä hetkellä rahastoissa, mutta myös aikaisemmassa postauksessa mainitsemani S&P 500 sijoittava ETF-rahasto on edelleen matkassa mukana. Nornettiin on kerennyt jo kertyä omassa mittakaavassani kohtalaisen muhkea summa, mutta ainakaan vielä ei päätä huimaa kun plussalla ollaan. Siinä kohtaa kun tili näyttää kuukausitulojen verran miinusta voi alkaa kirveltään, mutta onneksi on senkin päivän varalle likvidejä varoja joilla voi itsensä elättää joilla voi ostaa lisää kun halvalla saa.

Viime vuoden alussa kerroin pistäneeni Degiroon pienen määrän rahaa. Ostin kahta osaketta, joista toinen oli Citycon. Myin kuitenkin nopeasti Cityconini pois, sillä niiden omistaminen Degiron kautta on ilmeisesti lain harmaalla alueella. Tilalle olen ostanut AT&T:ta sekä Realty Income Corporationia.  En hirveästi harrasta suoraa osakkeisiin sijoittamista, mutta olen kuitenkin halunnut poimia muutaman osinkokassavirtaa tuottavan yhtiön salkkuuni. Eilen huomasin Degiro-salkkuni nousseen ensimmäistä kertaa plussan puolelle sitten salkun avaamisen jälkeen, mikä on tietenkin positiivinen kehityssuunta. Degiron toiminnassa ei ole tähän asti ollut mitään haukuttavaa, mutta en hirveästi sen parissa aikaa ole viettänytkään.


Twiittasin viime vuonna oudosta kohdasta veropäätöksessäni.

Kovin moni ei tämän asian kanssa ilmeisesti ole mokaillut, sillä Twitteristä en löytänyt auttajia. Selvitin kuitenkin asian itse suoraan verottajan kanssa, ja kyseessä tosiaan olikin myymäni Top Financen osakkeet. En ollut ilmoittanut osakkeiden myynnistä verottajalle, sillä myyntivoittoa ei siitä saanut. Olin olettanut sen olevan aivan sama ilmoitanko vai enkö, koska mitään verojahan tästä kaupasta ei kuuluisi maksaa. Väärin luulin, mutta verottaja oli saanut kaupasta tiedon toista kautta. Se, mistä tietoa ei verokarhu ollut saanut, oli osakkeiden ostohinta. Niinpä ostohintana käytettiin hankintameno-olettamaa, ja voittoa tulikin tästä kaupasta yllättäen huimasti. Sain kuitenkin asian hoidettua toimittamalla verottajalle henkilökohtaisesti paperin, jossa ostohinta oli merkitty samaksi myyntihinnan kanssa. Uudessa veropäätöksessä viivan alle jäävä summa sijoittuikin lukusuoralla nollan toiselle puolelle.


Parisen vuotta sitten kirjoittelinkin juuri näihin pikavippifirmoihin sijoittamisesta ja siihen vaikuttavasta lakiehdotuksesta. Kyseiset firmat ovat edelleen pystyssä ja tekevät mahtavaa tulosta, kuten Aamulehtikin aiheesta viime viikolla uutisoi. Tänä vuonna laki suurempien lainojen korkokatosta on ollut taas uutisissa, ja lähituleivaisuudessa siirtynee se lehtien sivuilta lakikirjoihin. Myös pikavippien markkinointikiellosta on puhuttu.

Top Financen, korkeatuottoisen ynnä muiden helppoa rahaa -yritysten osakkeiden omistaminen olisi ollut nämä kaksikin vuotta näköjään ihan tuottoisaa. Tosin uusille sijoituksille maksettava korko on ollut jatkuvasti laskussa, ja liian korkeaa tuottoa saavia sijoittajia on jopa potkittu (pakkolunastettu) pihalle. Seuraan mielenkiinnolla jatkoa, sillä uudet lait eivät ainakaan helpota kyseisten yritysten toimintaa.


Eli hyvin menee, mutta menköön. Toivottavasti sama meno jatkuu edelleenkin. Lisäähän ihmeessä sijoitusblogit-feedi kirjanmerkkeihin seurataksesi helposti sijoitusmaailman menoa! Twitterinikin saa ottaa seurantaa, josko siellä tulisi oltua hieman aktiivisempi. Mukavaa loppukesää!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti