sunnuntai 5. helmikuuta 2017

Kassavirtaa kiinteistöistä

Haluan luoda itselleni vakaata kassavirtaa tuottavan salkun, josta minun ei tarvitse myydä. Niinpä lähdin metsästämään mukavia osinko-osakkeita. Päätin tällä kertaa etsiä tuottoja kiinteistöalalta, koska kaikkihan tiedämme, että vuokrat on maksettava.

Kun lähdin ostamaan osakkeita kohtalaisen pienissä erissä, halusin kaupankäyntikulut minimiin. Niinpä perustin testiksi sijoitustilin Degiroon, joka on hehkuttanut markkinoiden pienimpiä kaupankäyntikulujaan. Siirsin salkkuuni tilisiirrolla nelinumeroisen summan rahaa, ja jonkun päivän päästä ne sinne saapuivat. Tarjolla olisi ollut myös nopeampi Trustly-siirto, mutta ymmärsin sen maksavan ylimääräistä.

Kahmin salkkuuni kahta eri kuponkia. Jenkkeissä ja Briteissä hoivakiinteistöihin sijoittavaa REIT:iä nimeltään Omega Heathcare Investors (OHI) sekä kotimaista kauppakeskuskiinteistöfirmaa Cityconia (CTY1S).

Kuten edellä mainitsin, eniten näissä houkutteli osinko. Molemmat maksavat osingon nykyään neljästi vuodessa. Kun sijoitan säännöllisesti näihin lisää, sekä pistän kaikki osingot myös takaisin sisään, alkaa pikkuhiljaa jonkinlaista kassavirtaa muodostumaan.

Olen tähän asti käynyt kauppaa lähinnä rahastoilla, ETF:llä sekä muilla arvopapereilla lukuunottamatta itse puhtaita osakkeita. Nyt sain ensikosketukseni siihenkin. On vaikea verrata kaupankäynnin sujuvuutta ja helppoutta muihin palveluihin esimerkiksi Nordnetiin, kun osakkeita ei ole ennen ostanut, mutta eipä tuo Degirossa ainakaan kovin hankalaa ollut.

Muuten Degirosta sen verran, että ihan jees systeemi tuo tuntuu olevan. Jotain juttuja olen lukenut jostain osakkeiden lainaussysteemeistä joka saattaisivat lisätä Degiroon ylimääräisiä riskejä, mutta en jaksanut tuota alkaa pelkäämään vaan pistin testin käyntiin.

Haittapuolena osaan mainita sellaisen, että Degiro ei huomioi vuosittaisia säilytyskuluja laskiessaan salkun "kokonaistuottoa". Jos esimerkiksi salkkuun on alun perin laittanut 100e, ja sijoitusten arvo on pysynyt samana, mutta säilytyskuluja on tullut 2,5e, on salkun arvo silloin 97,5e, mutta Degiro ilmoittaa sen kokonaistuotoksi 0e. Todellisuudessa ainakin minun matematiikalla on tuo salkku silloin 2,5e miinuksella.

Pitää katsella miten tuo Degiro lähtee toimimaan. Ei ole ilmeisesti kovin suuressa suosiossa ainakaan Suomessa ollut. Jos suurempia ongelmia ilmenee, taidan siirtää rahani ja paperini parempaan talteen. Tässä vaiheessa kuitenkin muiden palveluiden kaupankäyntikulut haukkaisivat turhan suuren siivun osakesijoituksistani.

4 kommenttia:

 1. Jenkkeihin varmaan ihan ok. Ruottasailista osingoista taisi ottaa liian ison siivun pois joten itse siirrän Nordean sieltä pois =)

  VastaaPoista
 2. Ihan mielenkiinnosta, kun degiro ymmärtääkseni käyttää hallintarekisteriä (en siis ole viranomainen eikä kiinnosta vaikka kaikki omistuksesi olisivat hallintarekisteröityjä panamapöytälaatikkokikkailuja :)). Olet siis suomalainen ja omistat suomalaista pörssiyritystä hallintarekisterin kautta? vai tuleeko degirolta myös perinteinen arvo-osuustili suomalaisia osakkeita varten?

  t. Niko

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei!

   Kiitos kun muistutit! Itsekin olen joskus tuosta lukenut, mutta ei taas kaupantekohetkellä tullut mieleen.

   Oikeassa olet, suomalaiset osakkeet tosiaan omistetaan hallintarekisterin kautta. Se ei välttämättä ole kuitenkaan täysin laitonta, vaan ainakin Degiron mukaan "harmaalla alueella", eivätkä he näe siinä mitään väärää. Vetoavat MiFID-direktiiviin, jonka mukaan tämä olisi laillista.

   Joka tapauksessa taidankin myydä nuo Cityconit pois. Turhaan liikkuu harmaalla alueella, kun se on vältettävissäkin. Mukavasti nuo osakkeet ovatkin plussalla tällä hetkellä, joten myyminen ei kirpaise.

   Poista
 3. Taitaapi olla kyllä niin, että jokainen Suomen ulkopuolinen välittäjä toimii hallintarekisteripohjalta. Suomalainen arvo-osuustilimalli ei ole mitenkään yleinen.

  Hallintarekisteriomistaminen ei ole laitonta missään mielessä. Ainoastaan se, jos jätät voitot ilmoittamatta verottajalle; se on laitonta, kuten aina ennenkin.

  VastaaPoista