sunnuntai 25. syyskuuta 2016

Tuottoa.fi, korkeatuottoinen.fi ja topfinance.fi - Loppu lähellä?


Viime päivinä Taloussanomat ja Kauppalehti ovat uutisoineet uuden pikavippejä koskevan lakialoitteen olevan vireillä. Tämä lakialoite laajentaisi ennen vain alle 2000 euron pikavippejä koskevan korkokaton koskemaan myös yli 2000 euron pikavippejä. Monet pikavippiyritykset ovat kiertäneet tätä 2000 euron rajaa niin sanottujen luottolimiittien avulla, jossa pikavipin myöntäjä antaa asiallakkeen 2000 euron limiitin, josta voi nostaa pienemmänkin summan, mutta näihin nostoihin alle 2000 euron pikavippejä koskeva korkokatto ei enää päde.

Sijoitin tänä vuonna korkeatuottoinen.fi:n sekä topfinance.fi:n. Nopean vilkaisun perusteella molemmilla yrityksillä on tuotteita, jotka hyödyntävät tätä laissa olevaa porsaanreikää. Muun muassa korkeatuottoisen takana oleva Lainasto Oy kertoo jo etusivullaan 2000-3000 euron luottorajasta ja huimista todellisista vuosikoroista. Topfinancen viikinkilaina.fi sekä netistalainaa.fi kikkailevat 2000 euron rajalla samalla tavalla.

Lakialoite on saanut paljon tukea taakseen, ja se on menossa hyvin todennäköisesti läpi. Vaikka korkeatuottoisella ja topfinancella menee nyt kaikesta päätellen erittäin hyvin, tämän lain läpi meneminen tekisi edellä mainittujen yritysten toiminnasta huomattavasti vähemmän kannattavaa, ehkä jopa mahdotonta. En usko, että korkeiden tuottojen maksu sijoittajille onnistuisi enää niin varmasti.

Edellä mainituista syistä, sekä lähitulevaisuudessa mahdollisesti tapahtuvasta kyseisiä firmoja koskevasta pääomapaosta johtuen olen lunastanut näihin yrityksiin tekemäni sijoitukset. Aiemmin on jo ollut esillä näihin yritykseen sijoittamiseen liittyvä korkea riski, mutta nyt ollaan mielestäni siinä pisteessä, että riski alkaa oikeasti kasvaa kovaa tahtia.

Jään odottamaan mielenkiinnolla korkeatuottoisen ja topfinancen reaktiota lakialoitteeseen. Voi olla, että ne vain jatkavat hiljaista eloaan pohtien kiivaasti ratkaisua bisnestä odottaviin hankaluuksiin. Itse alan puolestani pohtimaan sijoituskohdetta rahoilleni, jotka edellämainittujen yritysten pitäisi maksaa kahden viikon kuluessa.

6 kommenttia:

 1. Aika vaikeaa löytää sijoitusta josta tulisi noin hyvää ja tasaista tuloa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on totta. Hyviä sijoitusideoita otetaan vastaan. Kuitenkin kuten tekstissä mainitsin, ei tuotto/riski suhde ole enää mielestäni järkevä näissä sijoituksissa.

   Poista
 2. Tämä on ollut odotettavissa. Toinen riskiä lisäävä tekijä on toki käräjäoikeuksien kanta maksimikorkoasteeseen. Mielenkiintoisia aikoja, lainaamisen tarve tuskin loppuu kuitenkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja aina voi alkaa sijoittamaan ulkomaisiin vertaislainoihin. Niihin eivät kotimaan tiukentuvat säännöt vaikuta...

   Poista
 3. Kyllä näille pikalainafirmoille on selvästi markkinat. Tavalliset pankit eivät pysty täyttämään aukkoa ja taloudessa on piristymisen merkkejä. Lainsäätäjienkin täytyy ymmärtää myös se puoli, että toimeliaisuus hidastuu pienituloisilla ja muilla vippifirmojen tarvitsijoilla, jos säädellään liikaa. Vippifirmoilla on kyllä jo vastatoimet mietittynä lainsäädännön kiristyksiin, mutta eiväthän he voi korttejaan paljastaa ennen kuin on päätöksiä tehty.

  VastaaPoista
 4. Onko kenelläkään tuoretta näkemystä miten mahdollinen korkokatto tulisi vaikuttamaan pikavippiyrityksiin? Itsellä Lainastossa ja Top Financessa sijoituksia ja mietin pitäisikö vetäytyä ainakin jälkimmäisestä.

  VastaaPoista