tiistai 5. tammikuuta 2016

Nuori sijoittajaura alkuun

Olen aloittamassa näin 18 vuoden iässä sijoittamista erilaisiin kohteisiin ja ajattelin, että voisi olla hyödyllistä jakaa kokemuksiaan muille. Kokemusta ei toistaiseksi ole huimasti kertynyt, mutta eiköhän sitä saada ajan edetessä kasaan. Sama olisi toive sijoitusten voitolle, eli pikkuhiljaa olisi mukava sellaista saada.

18-vuotiaana tai nuorena yleensä sijoittamisen aloittaminen on monella tavalla järkevää. Ensinnäkin täysi-ikäisyyden myötä helpottuvat monet asiat. Lähes kaikki täysi-ikäiset saavat käyttöönsä verkkopankkitunnukset omaan tiliinsä. Jos tällä tilillä sattuu vielä olemaan jonkun verran rahaa, on tilanne vieläkin parempi. Tämän rahan voi sitten laittaa poikimaan ja ihan ilman äidin ja isän lupaa.

Nuori ikä tuo myös sen edun, että sijoitusten arvo kerkeää nousta. Vaikka arvolaskujakin tulisi, on nuorena aikaa antaa niiden korjautua, eikä realisointia tarvitse tehdä tappiolla. Tämän takia nuorena voi ottaa sijoittamisessa suurempia riskejä, jos rahaa ei ole pakko saada pakko heti ulos sijoituksesta.


Itse aloitin sijoittamisen ehkä varmimmalla ja tuottoisimmalla tavalla jonka tiedän. Kaikki eivät sitä välttämättä sijoittamiseksi kutsuisi, mutta minä kutsun. Ostin monessa muussakin sijoitusblogissa ja lehdessä esillä olleita osuuskauppojen asiakasomistajuuksia.

Kyse on siis siitä, että S-Ryhmä, johon kuuluvat siis Prismat, S-Marketit jne, on jaettu Suomessa osiin maantieteellisten alueiden mukaan (esim. Pirkanmaan Osuuskauppa, Etelä-Karjalan Osuuskauppa). Jokaiseen osuuskauppaan voi ostaa asiakasomistajuuden maksamalla osuusmaksun, joka on suurimmassa osassa osuuskauppoja sata euroa.

Syy, jonka takia kutsun asiakasomistajuuden ostoa sijoittamiseksi on se, että monet osuuskaupat maksavat osuusmaksulle korkoa, joka on parhaimmillaan ollut jopa 20% vuodessa, ja on monella osuuskaupalla ollut kymmenen ja kahdenkymmenen prosentin välillä. Tästä korkosummasta poistetaan pienehkö verosumma ennen maksua. Oletettavasti tämä korko tulee pikkuhiljaa putoamaan, mutta toistaiseksi korko on huomattavan korkea. Sijoituksesta tekee kohtalaisen varman se, että vakavaraisten osuuskauppojen ei voisi olettaa menevän konkurssiin ihan hetkessä. Osuusmaksun saa myös kokonaisuudessaan takaisin eroamalla osuuskaupasta.

Osuusmaksun koron lisäksi tuo asiakasomistajuus myös monia muita etuja, kuten ostoksista kertyvä bonus, lukuisat alennukset jne. Nämä eivät kuitenkaan 18-vuotiaan opiskelijan pussissa juuri tunnu, mutta ehkä sinun pussissasi tuntuu. Myös S-Pankkiin saa ilmaisen tilin, johon osuusmaksun korotkin maksetaan.

Tämä ei ole maksettu mainos, mutta voin vipittömästi kehua tätä sijoitusvaihtoehtoa. Ostin itse neljän suurimpaa korkoa tähän asti maksaneiden osuuskauppojen asiakasomistajuuden. Näihin kuului viime vuonna Etelä-Pohjanmaan Osuuskauppa, Osuuskauppa KPO sekä Etelä- ja Pohjois-Karjalan Osuuskaupat. Ensimmäiseen osuuskauppaan liittyminen tapahtui kätevästi netissä verkkopankkitunnuksien avulla, mutta sen jälkeiset liittymiset joutui tekemään paikallisessa S-Pankin toimipisteessä. Sekin kävi kohtalaisen kätevästi muutaman paperin allekirjoituksella.

Vielä en osuusmaksun koroista ole päässyt nauttimaan, sillä tein sijoituksen viime vuoden joulukuussa, ja ensimmäinen osuusmaksun korko maksetaan liittymisestä seuraavan vuoden aikana.

Nyt on teksti venynyt niin pitkäksi, että taidan lukijoidenkin säästämiseksi kertoa lisää ensi kerralla. Silloin luvassa tekstiä muista sijoituksistani. Jos löydät tekstistä jotain kommentoitavaa tai kysyttävää, niin laita ihmeessä kommenttia! Kaikki asiallinen palaute on tervetullutta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti