sunnuntai 21. elokuuta 2016

Ruotsalaista ihmerahastoa salkkuun


Surffailin eilen Nordnetin sivuilla uuden hauskan rahaston löytämisen toivossa. En tullut pettymään, sillä törmäsin mainokseen rahastosta nimeltä Spiltan Aktiefond Investmentbolag. Tämä ruotsalainen passiivinen rahasto sijoittaa ruotsalaisiin sijoitysyhtiöihin.

Innostuin kyseistä rahastosta monesta syystä.

1. Se on passiivinen. Tämän vuoksi kulut ovat alhaiset, ja hallinnointipalkkiota maksetaan vain 0,20% vuodessa. Lisäksi rahaston merkitsemisestä tai lunastamisesta ei tarvitse palkkiota maksaa.

2. Vaikka rahasto on passiivinen, tuo sen sijoitusten luonne siihen aktiivisen momentin. Rahasto sijoittaa sijoitusyhtiöihin, joiden sijoituksia luonnollisesti hoidetaan aktiivisesti. Rahasto onkin onnistunut päihittämään Ruotsin pörssin indeksin.

3. Vaikka historiallinen tuotto ei ole koskaan tae tulevasta, en voi olla ihailematta rahaston arvon menneiden vuosien nousua. Morningstarin viiden tähden luokitus ei myöskään vähennä sen hohtoa.

4. Minulla ei juuri ole sijoituksia Ruotsissa, joten tämä parantaa salkkuni hajautusta mukavasti.

Lisäksi rahastoa vähintään sadalla eurolla tietyn ajan sisällä merkinneiden kesken arvotaan tonnin sijoitus Spiltan Fonder -rahastoon. Tämä saattaa toimia joillekin porkkanana, mutta omaan sijoituspäätökseeni se ei vaikuttanut.

Pistin rahastoa ostoon, ja jatkossa ajattelin hommata sitä vielä lisää. Ajallisen hajautuksen takia en viitsinyt heti hirveää köntsää lähteä haalimaan.

3 kommenttia:

 1. Kai tiedät, että nuo pienet kulut eivät pidä paikkaansa, koska kulut on rahaston sisällä olevissa aktiivisissa rahastoissa huomattavan suuret? Ne eivät vain näy rahaston rahaston kuluna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei!

   Kiitos vastauksestasi! Tiedän, että sijoitusyhtiön pyörittäminen ei ole ilmaista. Tässä tapauksessa sijoitusyhtiöiden kulut näkyvät suoraan jo rahaston arvossa, jonka kehitys ei näytä niistä juuri lannistuneen. Sijoitusyhtiöt yrittävät keskimäärin tehdä järkeviä sijoituksia ja pitää kulut alhaalla. Koska rahasto sisältää monia eri sijoitysyhtiöitä, ei sen arvon kehitys tyssää yhden sijoitusyhtiön korkeisiin kuluihin. Ja mikä sijoitusyhtiö se sellainen olisi, joka tahallaan itsensä laittaisi nurin korkeilla kuluilla.

   Poista
  2. Noita itsensä nurin laittaneita rahastoja on kyllä maailman historia täynnä. Ne poistuu kaikessa hiljaisuudessa markkinoilta tai yhdistyy muihin, uusiin rahastoihin. Kukaan ei sijoita nimittäin kaakkoon osoittavaan tuottokäyrään. Googleta termillä "survivorship bias".

   Poista