torstai 28. huhtikuuta 2016

Sijoittamisen vaikutus rahankäyttöön

Vain muutaman kuukauden mittainen sijoittajaurani on saanut minut huomaamaan joitakin muutoksia, joita sijoittamisen aloittaminen on tehnyt rahankäyttötottumuksiini. Osa niistä auttaa olemaan tuhlaamatta, kun taas toiset niistä tahtovat saada lompakon laihtumaan. Ajattelin jakaa aiheesta mietteitä. Ehkä sinäkin olet huomannut samanlaisia ajatuksia.

Minulla oli sijoittamisen aloittamiseen asti ollut käytössä yksi pankkitili, joka oli perinteinen käyttötili. Omaisuuteni oli käytännössä kokonaan sielä. Koska en ole koskaan ollut hervoton tuhlaaja, oli tililleni ajan kanssa kertynyt rahaa muutaman kesän töiden edestä. Kun vilkaisin tilini saldoa, ei kirstun pohja ollut näkyvissä, vaan saatoin toteuttaa käytännössä mitä vain (opiskelijalle) kohtuullisen kokoisia hankintoja huolehtimatta tilillä olevan ja sinne jäävän rahamäärän riittävyydestä.

Edellisen vuodenvaihteen tienoilla alkanut sijoittaminen muutti kuitenkin tilannetta. Kovin suurta neroa ei tarvita toteamaan, että käyttötilillä lojuvan rahamäärän arvo vain pienenee inflaation johdosta. Jotta arvo pysyisi samana tai jopa kasvaisi, on rahat tietenkin sijoitettava. Ja mahdollisimman suuri osa rahoista pitääkin saada tililtä homehtumasta. Kunhan sinne nyt vähän jää. Ei sitä rahaa paljoa tilillä tarvitse.

Ja niin siinä sitten tapahtui. Laitoin pennini poikimaan, ja tilille jäikin vain murto-osa siellä hetki sitten olleista rahoista.

Nyt kun katson tilini saldoa, tunnen itseni paljon köyhemmäksi kuin ennen. Rahaa ei tilillä näy niin paljon kuin vanhoina aikoina, kun sijoittaminen oli vasta haaveen tasolla. Tämä saa harkitsemaan rahankäyttöä enemmän. Suurempi ostos saattaa viedä käyttötilin saldon hälyttävän matalalle tasolle varsinkin, kun haluaa isommankin hankinnan jälkeen jättää tilille vielä kohtuullisesti rahaa. Ja onhan sitä hyvä olla kiva summa valmiina sijoitettavaksi esimerkiksi pörssilaskun varalta. Palkkapäivä muuttuu entistä odotetummaksi tapahtumaksi, sillä se, onko palkka jo tullut vai ei, on nähtävissä tilin saldosta entistä selkeämmin.

Vaikka olo saattaa olla varattomampi rahojen ollessa sijoitettuna arvopapereihin pankkitilin sijasta, ei varallisuus yleensä sijoittamista aloittaessa laske, vaan sen sijaan päinvastoin nousee. Osakkeilla ei kuitenkaan voi ostaa ruohonleikkuria, tietokonetta eikä maksaa vuokraa. Kerran kun rahansa johonkin sijoittaa, ei sitä mielellään muuta takaisin euroiksi pelkästään käteisen puutteen takia, vaikka sijoitusmuoto olisikin hyvin likvidi.

Myös esimerkiksi auton ostaminen on sijoittajalle kivuliasta. Varsinkin uuden auton hankkiminen tuntuu siltä, kuin olisi laittamassa kymmeniä tuhansia euroja osakkeisiin vuonna 2007. Lisäksi esimerkiksi autosta aiheutuvat passiiviset menot pitävät huolen siitä, että elämiseen riittävän passiivisen tulovirran saavuttaa mahdollisimman myöhään.


Nyt kun sijoitukseni tuottavat, ja saan kuukausittain esimerkiksi korkeatuottoinen.fi:stä ja topfinance.fi:stä tililleni kuivaa käteistä, olen alkanut miettimään ostoksia tehdessäni seuraavalla tavalla: "Kuinka kauan minun pitäisikään odottaa, että sijoitukseni tuottavat tämän hinnan verran?" Tällä hetkellä sijoitettujen summien ollessa kohtalaisen pieniä, saa tämä ajatus mieleni kääntymään usein "En osta" suuntaan.

Toisaalta taas välillä päädyn positiiviseen ostopäätökseen vain, koska mietin, että "Juurihan sain ilmaista rahaa sijoituksistani tekemättä mitään". Välillä myös kurssinousua tai muhkeaa osakepottia saattaa juhlia ostamalla jotakin tarpeetonta.

Toisinaan pysäytän kassaneidille viisikymppistä ojentavan käteni ja jään tuijottamaan seteliä. Kuvittelen, kuinka suuri saattaisi tällä rahalla ostetun arvopaperin arvo olla viiden, kymmenen tai viidenkymmenen vuoden päästä. Olemmehan kaikki törmänneet korkoa korolle -laskureihin. "Olenko juuri maksamassa paidasta 2000 euroa?"


Edellä oli pari mieleen tupsahtanutta ajatusta sijoittamisen vaikutuksesta rahankäyttöön. Ovatkohan kyseiset ajatuksia yleisiäkin sijoittajille, vai ainoastaan omia sekoilujani? No, samapa tuo, loppujen lopuksi niiden summavaikutus on todennäköisesti rahankäytön hilliintyminen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti