maanantai 11. tammikuuta 2016

Kulut minimiin - tuotot maksimiin?

Sijoittaminen on alkanut kiehtomaan minua niin paljon, että käytän nykyään huomattavan osan vapaa-ajastani erilaisten talous- ja sijoitusuutissivustojen sekä keskustelupalstojen lukemiseen. Yksi viimeisimmistä löydöistäni oli osake- ja rahastovälittäjä Nordnet ja erityisesti sen Superrahastot, jotka alkoivat niin kovasti pennosiani kutsumaan.

Superrahastot ovat siis Nordnetin tarjoamia rahastoja (ihanko totta), joilla ei ole lainkaan kuluja. Ei merkintä- tai lunastuspalkkioita eikä vuosittaista hallinnointipalkkiota. Tällä hetkellä tarjolla on neljään eri maahan, Suomeen, Ruotsiin, Norjaan ja Tanskaan sijoittavia Superrahastoja. Ulkomaille sijoittavien rahastojen merkinnästä ja lunastuksesta on kuitenkin maksettava valuutanvaihtomaksu, jonka suuruus ei päätä huimaa (0,25%).

En ole vielä kallistunut täysin yhdenkään rahastoja tarjoavan yhtiön saati rahaston puolelle, vaan viljelen rahojani vähän minne sattuu eli sinne tänne. Tästä syystä olihan sitä pakko hypätä myös Nordnetin rahastojunaan muutaman kympin alkupanoksella. Tein sijoitukset Suomen ja Tanskan Superrahastoihin. Valitsin Suomen siksi, koska minulla ei juuri ollut rahastosijoituksia Suomessa valmiiksi, ja pitäähän sitä kotimaata aina tukea. Tanskan jätti rakkaat naapurimaamme varjoonsa menneiden vuosien tuottojen perusteella.

Vaikka näiden rahastojen vuosittaiset kulut ovat vain 0,6% esimerkiksi Seligsonin Global Brands ja Global Pharma -rahastojen kuluja pienemmät, on pienten kulujen merkitys erityisesti pitkässä juoksussa todella suuri. Pienet kulutkaan eivät tietenkään takaa kannattavaa sijoitusta. Näistä kuluista ei kuitenkaan enää paljoa alemmas päästä, joten ainakaan hallinnointipalkkiot eivät tätä sijoitusta tule syömään.

Nämäkin sijoitukset taitavat tällä hetkellä pääosin Kiinan tilanteesta johtuen olla aavistuksen verran punaisella, mutta eipä se menoa haittaa. Löin tänään samoihin rahastoihin vielä vähän lisää pätäkkää ettei varmasti jää liikaa rahaa tilille.

Kerrottavaa olisi vielä vaikka kuinka paljon, sillä kuten sanottu, eivät pennosteni kylvöpellot vielä tähän loppuneet. Ensi kerralla rahoitamme suomalaisten kasvuyritysten lainoja.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti