keskiviikko 20. tammikuuta 2016

Epäilyn hetket

Tammikuun alamäki jatkuu edelleen. Ostin ensimmäiset rahasto-osuuteni juuri kurssien ollessa korkealla, ja sen jälkeen alkoikin lasku. Olen yrittänyt pienentää miinusmerkin kokoa sijoittamalla lisää rahaa, jolloin prosentuaalinen tappioprosentti näyttää pienemmältä. Tähän asti se on kuitenkin kasvanut aina edelleen päivä päivältä vaikka rahasto-ostot saavatkin sen näyttämään aina hetken pieneltä.

Aloittelevana sijoittajana tällainen saa mielen epäilemään. Rahastoni ovat olleet vain hetken positiivisella puolella, ja sekin vain hiukan ja aivan sijoitusurani alussa (about kuukausi sitten). Eikös tämän pitänyt kasvattaa pääomaa sen pienentämisen sijaan?

Tällä hetkellä Seligsonin salkkuni on melkein viisi prosenttia miinuksella. Nordnetin Superrahastot ovat myös saman verran pakkasella. OP:n rahastoja en ole edes vaivautunut katselemaan. Sen tiedän, että pakkasella ovat nekin.

Monessa paikasta kuulee sanottavan, että pitkäaikaissijoittajalla ei ole mitään hätää. Pitkällä aikavälillä kurssit nousevat. Uskon tämän jollain tasolla. Kun katsoo kohtalaisesti hajautettujen rahastojen arvohistoriaa, voi siellä nähdä rankkiakin kurssien laskuja, mutta näiden laskujen jälkeen ollaan pääosin noustu laskuja edeltäviä huippuarvoja korkeammalle tasolle. Tämä lohduttaa, mutta kurssit eivät välttämättä toimi samalla tavalla tulevaisuudessa kuin menneisyydessä toimivat.

Olen sijoittanut sen verran vähän rahaa, että minulla ei ole tarvetta saada rahojani pois vähään aikaan. Olen tehnyt periaatepäätöksen varsinkin noiden Seligsonin Global 25 -rahastojen kanssa olla myymättä niitä tappiolla. Vähänhän se miinusmerkki sielä harmittaa varsinkin kun ei voi tietää loppuuko lasku huomenna vai sadan vuoden päästä. Toivottavasti ei kovin montaa vuosikymmentä kestä.

Onneksi on sentään jotain sijoituksia, jotka eivät vielä ole pakkasella. Esimerkiksi osuuskauppojen asiakaomistajuuksien arvo ei laske niin kauan, kun osuuskaupat pysyvät pystyssä ja korkeatuottoinen.fi jatkaa tuottamistaan, kunhan firma pysyy pystyssä ja rahanjakokykyisenä.

2 kommenttia:

  1. http://awealthofcommonsense.com/worlds-worst-market-timer/

    Kuten linkin tekstistä käy ilmi, niin vaikka olisit maailman huonoin markkinoiden ajoittaja, niin pitkäjänteisyys kannattaa. Ainoa syy harmitella laskumarkkinoilla on se, ettei ole enempää rahaa sijoitettavaksi. Laskennallisia tappioita on turha murehtia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos linkistä!

      Kyseinen kirjoitus saa pitkäjänteisen sijoittamisen vaikuttamaan niin idioottivarmalta, että ehkä lopetankin turhan murehtimisen. Vaikka kyseisessä jutussa käytetty indeksirahasto onkin vielä vähän laajempi kuin indeksirahastot, joihin itse sijoitan, uskon omien sijoitukseni pääsevän plussan puolelle ennemmin tai myöhemmin. Ilmeisesti sanonta "kärsivällisyys palkitaan" toimii myös sijoittamisessa.

      Poista